Kalau ambil gambar kucing,nanti boleh mati.


Assalamualaikum

Seminggu yang lepas..Kami sekeluarga pulang beraya di kampung.Memang best lah.Jumpa sedara-sedara sebelah ayah.Raya ke dua pergi rumah Paklang.Dekat rumah Paklang banyak gile kucing.Sarah memang suka kucing..Jadi Sarah pun ambil gambar kucing-kucing comel tu guna empon cap gajah ni.
Tiba-tiba.....

Paklang: ''Sarah,jangan ambil gambar..nanti kucing mati!'' kata Paklang dengan penuh kerisauan :P
Sarah: ???

Macam mana pulak,kucing ni boleh mati?Sebenarnya dah selalu dah Sarah dengar...kalau ambil gambar kucing, nanti sebulan,dua bulan lepas tu kucing mati..Ibu sarah pun pernah cakap.Bila Sarah tanya balik macam mana boleh mati dengan hanya ambil gambar,takda jawapan pun yang keluar.. hurmmmm

pura-pura pengsan

Kenapa masih ada yang berfikir macam tu ye?Banyak gambar kucing-kucing Sarah dekat empon ni.Ada yang dah mati...ada yang masih sihat plus montok-montok lagi.

''Kucing aku kena langgar! Hari tu aku ada ambil gambar die ..isk
Agaknya betul la orang cakap,tak leh tangkap gambar kucing.Tengok!dah mati dah''

Ait! macam kena sumpahan pulak.Apa kena mengena ambil gambar dengan kena langar?Memang sumpahan ni.heeeee..

Purata hidup seekor kucing ialah 12 hingga 14 tahun..Macam manusia juga lah,ada yang meninggal awal,disebabkan kemalangan,sakit tenat dan macam-macam lagi.Apa pun semuanya ketentuan dari DIA.

Kucing tidak akan mati hanya disebabkan potret,gambarnya dirakam dan disimpan dalam empon,laptop,atau di bingkaikan.

Kita tidak di galakkan mengambil gambar kucing dengan menggunakan flash kerana, flash boleh menggangu degupan jantung.Cuba kita guna lampu stadium buat flash dekat muka kita..apa jadi?tak ke terkejut beruk nanti.Silau dah satu hal..pedih mata..rasa pening-pening lalat lagi.

i c uuuuuuuuuu..... grrrrr..rr..

Mata kucing bukan macam mata kita ye sayang..Mata kucing boleh menyerap cahaya 6 kali lebih kuat dari mata manusia.Sebab itu..kucing dapat melihat dalam gelap.Hebat kan?

Kalau kita ambil gambar guna flash,kucing memang akan rasa silau sebab mata kucing menerima serapan cahaya yang tinggi..degupan jantung bertambah laju..kucing akan menjadi takut buat seketika..Ini bukan bermakna kucing akan berkeadaan sedemikian sampai berhari-hari sehingga menemui ajal.Tidak! melainkan kita ambik gambar dia 10jam tanpa henti guna flash.Buat photosh0ot ala-ala model gitu.Memang kiok la kucing ko nanti!

Sarah ada terbaca,ambil gambar boleh mempercepatkan kematian kucing! aduh mana datang teori ni?Mungkin kebetulan,hari ni ambil gambar si comel,esok tiba-tiba dah mati! dah ajal dia...Tapi kalau sebulan lepas ambil gambar..hari ni kena langgar atau termakan racun..dikatakan penyebabnya ambil gambar.. memang Sarah namakan  ''Sumpahan Kamera!!'' :P

utamakan keselamatan kucing anda :)

Apa pun setiap benda yang hidup pasti akan mati.Cara dan bagaimana semuanya sudah tertulis.Jangan ambil gambar guna flash.Sekali mungkin ok,tapi kalau dalam satu masa sampai beribu klik guna flash..kucing tu pengsan nanti.Sila-silap boleh mati.Kucing taknak pun jadi model awak. :P

ps/ 2 tahun umur kucing, 28 tahun umur manusia.

18 comments:

saharaa said...

mitos org zaman dahulu kan..maybe kebetulan aje ...

jemput datang ke blog baru
www.beautifulsaharaa.com

KorN said...

hik hik hik kemain pakai spec kucing puteh tu..... dah macam lady gaga haaa...

ManusiaLidi said...

saharaa... done:)

ManusiaLidi said...

korn.ye tu la.nak elakkan flash.heee

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Buat pertama kali, game BLOGGER akan membahagikan para peserta kepada 2 kumpulan. Kumpulan 1 dan Kumpulan 2. Setiap kumpulan mempunyai 8 peserta lelaki dan 8 peserta wanita. Pemilihan peserta dalam kumpulan akan ditentukan mengikut giliran peserta yang menyertai game BLOGGER ini. Sebagai contoh :
Peserta Lelaki pertama yang menyertai – Kumpulan 1
Peserta Wanita pertama yang menyertai – Kumpulan 1
Peserta Lelaki kedua yang menyertai – Kumpulan 2
Peserta Lelaki ketiga yang menyertai – Kumpulan 1
Peserta Wanita kedua yang menyertai – Kumpulan 2
Peserta Wanita ketiga yang menyertai – Kumpulan 1
Dan seterusnya secara bersilang seli.
Anda adalah peserta wanita keempat yang menyertai, maka anda dimasukkan ke Kumpulan 2.

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Entri BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE – Episod 1 akan disiarkan pada SELASA 11 SEPTEMBER 2012.

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Aktifkan blog anda sekarang. Update sekurang kurangnya 2 entri dalam seminggu,

nadia farhana said...

haii. . .kita dalam group sama for BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE. nice to know you

Cheida_Mymee said...

hi as-salam..n selamat berkenalan..
cheida dr sagmen blogger 3: battle royal.. teringat dekat kucing saya plak tetiba nasib da gmba sama vdeo pengubat rindu (T_T)

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Teamwork dan komunikasi teramat penting dalam permainan ini. Anda boleh berhubung dengan ahli pasukan yang lain melalui blog, Facebook, Twitter, YM, Skype, email mahupun sms.

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Dalam entri B3:BR – Episod 2 nanti, Saya akan memilih 1 (satu) entri TERBAIK dan ORIGINAL hasil karya sendiri dari blog anda yang dikeluarkan pada Ahad 9/9/12 hingga Sabtu 15/9/12 untuk disenaraikan dalam “CARTA MINGGUAN”. “CARTA MINGGUAN” akan menentukan kedudukan anda sama ada berada di tangga teratas ataupun sebaliknya.

eddy syrol said...

saya dan haz cadangkan nadia jd ketua utk battle royale...jika setujua, respond kat blog saya atau blog haz..thx (~_~)

eddy syrol said...

silap..!! bukan haz, saya dan korn..hehehe..sorry3

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
PERINGATAN!!! Hari ini adalah hari terakhir untuk siapkan TUGASAN IMUNITI episod 1. Postkan entri tugasan tersebut sebelum AHAD 16 SEPTEMBER 2012 Jam 1200 tengah malam.

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

nak beli spec la tuk kucing.. baru utamakn kselamatn dyer.. hahaha

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Entri B3:BR episod 2 telah disiarkan.
http://awieomar.blogspot.com/2012/09/blogger-3-battle-royale-episod-2.html
Mulakan misi anda untuk menyiapkan tugasan demi menyelamatkan anda dan ahli kumpulan dari tersingkir.
Keputusan terkini Tugasan Imuniti Episod 2
DEUX : 1 entri
Senshi BurogÄ : O entri

Awie Omar said...

INFO TERKINI – BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE
Entri Tugasan Imuniti tidak akan dipilih sebagai entri pilihan (Carta Mingguan). Entri entri lain yang akan dipilih untuk dimasukkan dalam carta.
Keputusan terkini Tugasan Imuniti Episod 2
DEUX : 3 entri (Nadia Farhana, Eddy, Korn)
Senshi BurogÄ : 4 entri (Cheida, Lokman, Papa Blogger, Emma)

nadia farhana said...

hai. . . ^______^ jgn lupa TUGASAN IMUNITI (EPISOD 2) B3:BR

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...