Perbezaan antara Ram dan Hard disk


Assalamualaikum


Ramai orang yang keliru dengn perbezaan memori (memory/RAM) dengan storage (Hard disk). Ok, untuk lebih jelas lagi kita gunakan meja dan kabinet di pejabat sebagai metafora.

Kabinet adalah hard disk dimana kita simpan semua file-file pejabat yang kita perlukan. Bila kita ke pejabat kita akan ambil file yang kita nak guna sahaja dan letak atas meja, jadi senang kita nak rujuk file-file tu. Meja itu adalah seperti Memori (RAM) kepada komputer dimana ia memudahkan kita.

Jadi dengan perumpaan kat atas td, bayangkan tanpa meja, kita nak kena ambil file dari kabinet dan letak balik kat situ, mungkin boleh buat kita pengsan dengan beratus-ratus atau ribuan file yang ada dalam kabinet tu.

Lagi satu, bila dah siap kerja, pejabat tutup semua file akan disimpan balik ataupun dibuang, samalah juga dengan ram bila dah turn off komputer tiada lagi data dalam simpananya.(konsong), tetapi data dalam hard disk samada turn off atau turn on takkan berubah.

credit:lepak pc

3 comments:

Ikhmal Malique said...

metafora yng sangat jelas. hehe

Lelaki Ini said...

thanks for sharing!

ManusiaLidi said...

yer terima kasih.. sarah pun baru faham

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...